Beschrijving
Effectief Samenwerken met Ouders met een Licht Verstandelijke Beperking
In ons werk als hulpverleners is samenwerking met ouders en jeugdigen cruciaal voor succesvolle ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Iedere ouder wil het beste voor hun kind en verdient het om gehoord, erkend en serieus genomen te worden. Dit geldt des te meer voor ouders met een licht verstandelijke beperking of moeilijk leren, die vaak tegen extra uitdagingen aanlopen.
Het kan soms lijken alsof deze ouders geen gebruik maken van de geboden hulp, of misschien zelfs niet begrijpen wat je komt doen. Ze kunnen zich als bemoeialen of pottenkijkers voelen, en daardoor afspraken niet nakomen. Dit kan het voor jou als hulpverlener moeilijk en frustrerend maken, zelfs tot de vraag leiden: “Wat kan ik met deze ouders?”
Ouders met een licht verstandelijke beperking hebben vaak moeite met overzicht houden, oorzaak en gevolg begrijpen en situaties juist inschatten. Bovendien kunnen negatieve ervaringen uit het verleden hun zelfvertrouwen en zelfbeeld ondermijnen, wat de samenwerking bemoeilijkt.
Deze ouders kunnen zich onzeker voelen over hun ouderschap en daardoor wantrouwig zijn. De angst om hun kind kwijt te raken speelt hierbij vaak een rol. Daarom is het van groot belang om als hulpverlener goed contact te maken, de juiste aansluiting te vinden en samen te werken aan een manier van opvoeden die past bij het gezin én tegelijkertijd de veiligheid en het welzijn van hun kinderen waarborgt.
In deze interactieve en praktijkgerichte training leren we je hoe je de juiste balans kunt vinden tussen het ondersteunen van ouders met een licht verstandelijke beperking en het waarborgen van een veilige omgeving voor hun kinderen. We richten ons op het verbeteren van de communicatie, het herkennen van signalen, en het effectief inzetten van interventies.
In de training komen de volgende onderdelen aan bod:
- Signaleren & Herkennen: Wat is een licht verstandelijke beperking?
- Levensgebieden & Risicofactoren: Hoe beïnvloeden deze de opvoeding?
- Taboes & Stigma: Hoe ga je om met angst en weerstand?
- Kwetsbaarheid & Stress: De impact van negatieve ervaringen op ouderschap.
- Contact en Communicatie: Effectief aansluiten bij ouders met een licht verstandelijke beperking (tips en tools).
- Netwerk & Context: Het belang van een ondersteunend netwerk.
- Dilemma’s in Opvoeding: Hoe ga je om met weerstand en sociaal wenselijk gedrag?
Na het volgen van deze training heb/kun je:
• Een licht verstandelijke beperking herkennen en de verschillende niveaus van functioneren begrijpen.
• Inzicht krijgen in de risico- en beschermende factoren in het ouderschap.
• De balans vinden tussen zelfregie en zelfredzaamheid bij ouders.
• Effectief communiceren en samenwerken met ouders met een licht verstandelijke beperking.
• Gesprekstechnieken en hulpmaterialen toepassen in het contact met ouders.
• De draagkracht van ouders inschatten en bespreekbaar maken.
• Erkenning geven voor het ouderschap bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
• Kennis opdoen over passende hulp en ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking.
• De basisvoorwaarden van veilig opvoeden en opgroeien bespreekbaar maken.
Deze training kan volledig worden afgestemd op de dagelijkse praktijk van de deelnemers, zodat je met concrete tools en inzichten aan de slag kunt in jouw werkveld.
Ontdek hoe je met vertrouwen en effectiviteit kunt samenwerken met ouders met een licht verstandelijke beperking en hen het beste kunt ondersteunen in hun ouderschap!
Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.
Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!
Trainers

Shanti Herlaar
Shanti Herlaar heeft zich gespecialiseerd in systemisch werken, scheidingen en conflicthantering. Ze heeft als zelfstandig MFN-register familiemediator en als gezinscoach veel ervaring opgedaan in het voeren van bemiddelings- en herstelgesprekken.
Shanti heeft ruime ervaring in de Jeugdzorg. Ze startte in 2012 op een open, residentiële behandelgroep voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en grote gedragsuitdagingen. Met gesprekstechnieken legde zij een basis om cliënten die in conflicten verwikkeld raakten en soms agressief gedrag vertoonden, te de-escaleren. Altijd vanuit een basishouding om de ander oprecht te willen begrijpen en zo achter het gedrag te kijken.
De tien jaar die volgde heeft Shanti als gezinscoach en regievoerder gezinnen met een meervoudige hulpvraag ondersteund. Shanti gaf trainingen aan collega professionals over LVB en hun ondersteuningsbehoeften. Momenteel werkt Shanti, naast het geven van trainingen bij ons trainingscentrum, als preventief, ambulant jeugdhulpverlener voor leerlingen en hun gezin binnen het voortgezet onderwijs. De trainingen die Shanti biedt zijn interactief en gericht op zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden.


Referenties
Mooie duidelijke training
Een leuke, goed verzorgde training met een afwisseling tussen theorie en oefeningen
“/”
Interessante training die je meeneemt in de belevingswereld van mensen met een LVB
Goede oefeningen om de kennis die je krijgt toe te passen
“/”